Hösten 2014 kommer att gå i funktionalitetens tecken. Mode är inte längre en obekväm, ska man vara fin får man lida pin- affär. Trenden pekar på att du faktiskt får vara fin och bekväm samtidigt. Det är en trend som har pågått en längre tid men som börjar närma sig sin spets. Överallt ser man olika exempel på moderiktiga kläder med en funktionell tanke bakom. Skor med grova gummisulor, byxor med förstärkningar i gren för cykelpendlaren och tröjor i material som du ser på dykarkläder vanligtvis.

Avsmalnat, bekvämt och snyggt.

Just nu är en de populäraste plaggen träningsbyxor som ser ut att vara ett par jeans eller ett par kostymbyxor. Man kan säga ett par mjukisbyxor att mysa hemma i men som ändå går att gå ut på lokal i utan att man behöver skämmas. De säljs i de flesta butiker i olika utförande men framförallt hittar man dem på nätet. En av anledningen till plaggets stigande popularitet ligger i dess passform. Det kallas taperd eller avsmalnande, det vill säga en byxa som är lösare upptill och mycket smalare nedtill. Det ger en illusion av smal, snygg siluett.

Funktionella material för en snygg look.

Även när det gäller vinterjackor och varma kjolar är funktionen satt i första rummet. Det är ju något som alltid gällt. Vinterjackans främsta uppgift är ju att hålla oss varma. Det har dock ibland varit på bekostnad på stil. Modebranschen har reagerat på det genom att ta fram material som håller användaren varm men utan att jackan tappar sin smala look. Just nu ser man långrocken och parkasjackan överallt. Långa och i första anblick kanske inte praktiska men med dessa nya material blir de både användbara och snygga. En intressant detalj är hur den klassiska långrocken ofta paras ihop med en huvtröja och träningsbyxor, såklart i samklang med funktionstrenden.

Mix and match, blanda upp din stil.

Man får inte förbise en av de hetaste trenderna i huvudbonader, den överdimensionerade mössan. Helst med ett stort tryck för att få den äkta nittiotalskänslan. För trenden som ledde upp till funktionstänket var just nittiotalsnostalgin. Stora mössor syntes överallt på nittiotalet. Ofta på gatan bland de tuffare av oss. Nu kommer mössan tillbaka. Para gärna ihop den med ett traditionellt stiligt plagg till exempel en kavaj så får du en perfekt blandning som är rätt i tiden.