Många är det som har hatten som sin favoritaccessoar. Detta är inte konstigt, då den skyddar mot regn, sol och kyla – samtidigt som den piffar upp övriga kläder en smula. Tack vare detta har den länge varit en given och populär huvudbonad under festliga sammanhang. Idag används hattar även till vardags och de kommer i många olika färger och former. Så många att det till och med kan vara svårt att veta vilken som är vilken. Därför kommer listan här nedanför att berätta kortfattat om tre olika sorters hattar.

  • Slokhatten är en av de mest kända hattarna. Den kännetecknas av sina vida brätten och är ofta gjord i filt. Den har även fått sig ett uppsving på senare år då den synts hos många modebloggare. Idag finns den i många olika färger och former, men den mest populära färgen på accessoaren är svart.
  • Stetsonhatten har fått sitt namn efter sin skapare – John B. Stetson. Den är dock mer känd som ”cowboyhatten”, då den förekommit i många filmer om vilda västern. Detta stämmer dock inte riktigt, då plommonstopet var den hatt som i 1800-talets verkliga vilda västern var mest populär. Hur som helst så kommer nog denna typ av hatt alltid att förknippas med cowboys, oavsett hur mycket sanning som ligger i det.
  • Halmhatten är en huvudbonad gjord av flätat halm. Den fick sitt genombrott i Europa under 1800-talets mitt bland män, såväl som kvinnor. Populariteten berodde mycket på att solbrändhet på den här tiden var sammanhängande med underklass och just den här accessoaren skyddade bra mot solen. Den var inte heller särskilt dyr och blev därför snabbt en favorit hos många.

Efter att ha läst den här listan så har man lite bättre koll på hattarna och dess namn. Fortfarande finns det många kvar att läsa på om, men det är en bra början. Och kanske hittar man något som intresserar en och får en att själv vilja ha en av dessa på hatthyllan!

Mer info om olika hattar hittar du på stråhatt.se