Svårt att välja maskeradklädsel till halloween i år? Istället för att skapa ett eget monster kan man välja att efterlikna någon som redan är känd för att vara blodig och ”lite” obehaglig. Eller så gör man en mix och klär ut sig till någon snäll men med små subtila förändringar. Det mest läskigaste är ofta inte det tydligaste.

Dagens förslag är att man förvandlar sig till Mel Gibson. Han är inte speciellt läskig i sig själv utan man får nog fokusera på någon av hans rollfigurer – varför inte William Wallace. Fördelen med att ta en skotte är att kläderna är givna från början. Köp en kilt, ett stort brett svärd och en del ansiktmålningsprylar. Glöm sedan inte peruken som gör att man liknar Wallace på ett perfekt sätt. Med tanke på att kampen om ett fritt Skottland knappast gick oblodigt till gäller det att bloda ner kilten, ta med några ”triumfer” i sporran (mideväskan) och möjligtvis ett avhugget huvud från en mördad engelsk soldat.

Den som inte vill vara lika våldsam och hellre lämna kilt och skotskrutigt hemma kan istället klä ut sig till en annan wallace. En wallace som har en liten hund som vän och som de små i huset tittar på under morgontimmarna. Wallace och Grommit är mycket populära och snälla figurer som underhåller både barn och vuxna. Här krävs det en grön filtväst, beiga byxor och svart skor. Gärna en större näsa och större öron. Wallace är snällheten själv vilket kan göra det lite mer effektfullt när man just låter det ondskefulla få komma fram subtilt. Förvandla lammet till vargen men på lagom nivå.